Ωλίαρος
ΠΕΡΑΣΜΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΔΡΟΜΟ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ | ΕΞΟΔΟΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΌ ΟΙΚΙΣΜΟ | ΕΙΣΟΔΟΣ ΚΑΣΤΡΟΥ |
---|---|---|
ΣΙΦΝΕΙΚΟΣ ΓΙΑΛΟΣ | ΑΚΡΩΤΗΡΙ ΑΓΡΙΟΚΑΣΤΡΟ | ΚΕΔΡΟΔΑΣΟΣ |
ΚΡΙΝΑΚΙ ΤΗΣ ΑΜΜΟΥ | ΗΛΙΟΒΑΣΙΛΕΜΑ ΣΤΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗ 1 | ΑΙΩΝΟΒΙΟΣ ΚΕΔΡΟΣ |
ΑΜΜΟΘΙΝΕΣ |
Χρήσιμες πληροφορίες: Μπορεί να συνδυαστεί με τη Διαδρομή 1Α ως μία ολοκληρωμένη πρώτη γνωριμία με την Αντίπαρο.
ΣΥΝΤΟΜΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
Η κυκλική αυτή διαδρομή αποτελεί την εισαγωγική πεζοπορία του Δικτύου ANTIPAROS ROUTES, αγγίζοντας τα όρια ενός απογευματινού περίπατου. Ενδείκνυται για κάθε ηλικία και φυσική κατάσταση και προτείνεται αν θέλετε να απολαύσετε το ηλιοβασίλεμα με την αντίθετη φορά από αυτή που περιγράφεται.
Αφού διασχίσετε τον κεντρικό πλακόστρωτο δρόμο του Χωριού, θα περάσετε το καταστέγι (ξύλινη κατασκευή που ενώνει δύο απέναντι κατοικίες στο επίπεδο του πρώτου ορόφου) με κατεύθυνση το Σιφνέικο Γιαλό. Με βόρεια κατεύθυνση προς τη θέση Αγριόκαστρο, το μονοπάτι διαγράφεται πάνω από το ομώνυμο ακρωτήρι. Συνεχίζοντας ανατολικά θα συναντήσετε το ευαίσθητο οικοσύστημα των κέδρων, το Βασιλιά Κέδρο – ηλικίας μερικών εκατοντάδων ετών, τον οικότοπο των παράκτιων αμμοθινών και τα κρινάκια της άμμου. Το βόρειο τμήμα του νησιού ήταν κάποτε γεμάτο πυκνές συστάδες κέδρων. Άλλωστε, η αρχαία ονομασία της Αντιπάρου ήταν «Ωλίαρος», λέξη φοινικικής προέλευσης που πιθανότατα σημαίνει «δασώδης» τόπος.
ΣΗΜΕΙΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ
ΣΙΦΝΕΙΚΟΣ ΓΙΑΛΟΣ
Στην πίσω μεριά του Κάστρου βρίσκεται ο όρμος του Σιφνέικου Γιαλού. Ένας μικρός κόλπος που μπορεί να προσφέρει ασφάλεια στα εντός αυτού αγκυροβολημένα πλοία (σαπιέντζα, ράδα, αγκυροβόλιο, καραβοστάσι). Έχει πάρει το όνομά του από το νησί της Σίφνου μιας και βρίσκεται απέναντι του και φημίζεται για το ηλιοβασίλεμά του!
ΘΕΣΗ ΑΓΡΙΟΚΑΣΤΡΟ
Στη θέση Αγριόκαστρο, στο βορειοδυτικό άκρο του νησιού, απέναντι από τη νησίδα Κάτω Φυρό, εκτείνονται τα κατάλοιπα της αρχαίας πόλης του Αγριόκαστρου που, όπως δείχνει η κεραμική, έφτασε στην ακμή της στο τέλος του πρώτου μισού της δεύτερης χιλιετίας π.Χ. Το Αγριόκαστρο φαίνεται να είναι μια σημαντική προϊστορική πόλη των Κυκλάδων, αντίστοιχη με το Ακρωτήρι της Θήρας, τη Φυλακωπή της Μήλου και την Αγία Ειρήνη της Κέας.
ΑΙΩΝΟΒΙΟΣ ΚΕΔΡΟΣ
Ο Βασιλιάς Κέδρος βρίσκεται στην Αντίπαρο! Στέκει στο βόρειο τμήμα του νησιού με ηλικία αιώνων και ύψος που προκαλεί δέος. Αποτελεί τοπόσημο της φυσικής κληρονομιάς του κεδρόδασους που κάποτε σχημάτιζε πυκνές συστάδες στη βόρεια Αντίπαρο. Άλλωστε, η αρχαία ονομασία του νησιού ήταν «Ωλίαρος», λέξη φοινικικής προέλευσης που πιθανότατα σημαίνει «δασώδης» τόπος.
ΚΕΔΡΟΔΑΣΟΣ
Η ελληνική ονομασία του γένους Juniperus είναι «άρκευθοι». Έχει επικρατήσει το κοινό όνομα «κέδρα» ή «κέδροι» αλλά δεν πρέπει να συγχέονται με τα είδη του γένους Cedrus (C. libani και C. atlantica), τα οποία στην Ελλάδα δεν είναι αυτόχθονα είδη αλλά έχουν εισαχθεί για καλλωπιστικούς κυρίως σκοπούς. Τα παράκτια είδη κεδρόδασων δέχονται ισχυρές πιέσεις από ανθρώπινες δραστηριότητες και κινδυνεύουν κυρίως από την ανεξέλεγκτη ανάπτυξη του τουρισμού και την έλλειψη ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των επισκεπτών. Ο βραδύς ρυθμός φυσικής αναγέννησης των κέδρων σε συνδυασμό με την κλιματική αλλαγή καταστούν επιτακτική την ανάγκη ανάληψης δράσεων με σκοπό την προστασία και διατήρηση του ευαίσθητου αυτού οικοσυστήματος.
ΑΜΜΟΘΙΝΕΣ
Οι παράκτιες αμμοθίνες με είδη κέδρων είναι ένας σπάνιος και υψηλής αισθητικής αξίας οικότοπος. Οι ρίζες των κέδρων εκτείνονται τουλάχιστον στο διπλάσιο του ύψους τους και σχηματίζουν ένα πυκνό πλέγμα γύρω από τον κορμό του δέντρου, το οποίο συγκρατεί την άμμο, δημιουργώντας έτσι τις αμμοθίνες. Ο οικότοπος αυτός ανήκει στην κατηγορία των «οικότοπων προτεραιότητας», που σημαίνει ότι διατρέχει κίνδυνο εξαφάνισης και όλοι μας φέρουμε ιδιαίτερη ευθύνη για τη διατήρησή του!
ΚΡΙΝΑΚΙΑ ΤΗΣ ΑΜΜΟΥ
Μια πανέμορφη αμαρυλλίδα, η οποία ενέπνευσε με το κάλλος της τον αρχαίο καλλιτέχνη, και την απεικόνισε στις τοιχογραφίες της προϊστορικής πόλης του Ακρωτηρίου στη Σαντορίνη. Ονομάζεται επίσης κρινάκι της θάλασσας (Pancratium maritimum). Η λέξη Pancratium ετυμολογείται από τις ελληνικές λέξεις παν και κρατύς = ισχυρός, δυνατός. Παρόλη την ανθεκτικότητα του ώστε να καταφέρνει να ανθίζει σε αμμώδες έδαφος εξαφανίζεται σταδιακά λόγω της επίθεσης που δέχεται από την αλόγιστη τουριστική ανάπτυξη στις αμμώδεις παραλίες της Μεσογείου!